Dragobetele-sarbatoarea dragostei

Astazi romanii sarbatoresc Dragobetele!!!

,,Dragobetele saruta fetele” se auzea in aceasta zi in satele din Romania si continua sa se auda acolo unde traditia Dragobetelui se mai pastreaza. Tinerii isi cautau aleasa dintre fetele din sat, iar atunci cand le placea de cineva era obligatoriu sa o sarute in public, de fata cu toata lumea.

Traditia Dragobetelui se pastreaza in special in sudul Romaniei. Se spune ca Dragobete este fiul Babei Dochia, iar legenda il mai numea Cap de Primavara, identificandu-l cu Cupidon sau cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca. La daci, Dragobetele era zeul care oficia nunta tuturor animalelor la inceputul primaverii, zeul dragostei si al bunei dispozitii.

Fetele si baietii se intalneau si petreceau de Dragobete si se spunea ca cei care sunt impreuna in aceasta zi, vor ramane impreuna mereu, iar iubirea lor va dainui. Exista si cateva traditii de Dragobete, pe care cei de la sate le respectau cu strictete pentru a nu-l supara pe zeul iubirii romanesti:

Era absolut necesar ca sarbatoarea Dragobetelui sa nu te prinda fara pereche; in caz contrar era semn rau si se considera ca ramai singur(a) pana la urmatorul Dragobete.
Oamenii mai in varsta trebuie sa aiba grija de toate animalele din ograda si sa le acorde atentie in special pasarilor cerului, pentru ca totul sa mearga bine in cursul anului. Mai mult, in aceasta zi nimeni nu avea voie sa sacrifice animalele pentru a nu strica rostul imperecherilor.
Nimeni nu avea voie sa se certe cu partenerul sau partenera in aceasta zi, pentru ca altfel le va merge prost tot anul.
Nimeni nu avea voie sa munceasca in aceasta zi, sa coasa sau sa iasa la camp, insa trebuie facuta curatenie generala in casa pentru ca anul sa fie plin de spor, iar cei care se iubeau faceau logodne simbolice in aceasta zi (iar prietenii baieti sau fete faceau fratii de sange).

De Dragobete trebuie sa fim, conform traditiei, veseli, increzatori, iubitori, sa radem si sa fim alaturi de persoanele dragi mai mult decat de obicei.

Va doresc sa va aduca Dragobetele un an plin de bucurii, fericire, sanatate si multe realizari in tot ceea ce v-ati propus!

Sa fiti iubiti si sa iubiti inzecit pe cei dragi!
Iubiti-va mult si pretuiti fiecare clipa , ca si cand ar fi ultima!
La multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s